Goede Vrijdag

Om 4 uur in de ochtend rinkelt het alarm mijn telefoon. Op een ‘provincietocht dag’ is dat het eerste moment dat ik denk: wat is hier ook alweer leuk aan? Maar als ik eenmaal wakker ben, kan ik toch niet meer slapen, dus zet ik me over mijn ochtendhumeur heen en neem een warme douche. De avond ervoor heb ik al mijn spullen al klaar gelegd, dus na m’n ontbijt kan ik snel de auto in.

Ik heb een redelijk druk dagje voor de boeg. Eerst ruim tweehonderd kilometer door Noord-Holland fietsen, dan terug naar huis, om vervolgens mijn moeder te bezoeken in het ziekenhuis in Tilburg. Daarna weer naar huis en dan het filmpje monteren en dit blogje schrijven.

bloggen

Onderweg naar het station Assendelft-Krommenie (start- en eindpunt van mijn tocht) zit het mee, waardoor ik al om tien voor zes op de fiets stap. Ik ben benieuwd wat voor mooie plekjes de tocht me gaat brengen. Deze keer heb ik hem niet zelf gemaakt, maar heb ik die eer overgelaten aan de man van een ‘collega blogger’.

Door de zomertijd fiets ik iets langer in het donker dan normaal, maar na een uurtje komt de zon prachtig op, door een oer-Hollands wolkendek. Als ik over iets meer creatieve vaardigheden zou beschikken, dan zou ik hier een prachtig schilderij van kunnen maken. Maar bij gebrek aan die Bob Ross kwaliteiten, doe ik het maar op mijn manier, met een filmpje op muziek.

zon

Het eerste stuk van m’n tocht rijd ik vooral door duinen en open landschap. Onderweg kijk ik even in mijn telefoon en ontdek, dat ik een berichtje heb gekregen van Narda: ‘Ik ben al op het station. Wilde je toch even snel uitzwaaien. Een gok natuurlijk. Ben je al weg?
Goede reis dan!’ Ah, balen zeg … ik ben op dat moment al zestig kilometer onderweg. Terugfietsen heeft natuurlijk geen zin. Dus … dan maar doorroeien!

Het lijkt windstil, maar door ervaring wijs geworden, weet ik dat het flink waait en dat ik daar op de terugweg achter zal komen. In de kop van Noord-Holland, maak ik de oversteek naar het IJsselmeer. Daar geniet ik van prachtige vergezichten, veel water … en oké, veel wind! Na een korte pitsstop in Hoorn, daal ik langs het water af langs alle ‘dammen’. Edam, Volendam, Monnickendam, Ilpendam, enzovoorts. Mooie stadjes, maar door de busladingen Japanners, die ik met kunst- en vliegwerk moest ontwijken, heb ik er weinig van kunnen zien.

Ik pik nog net een klein stukje Amsterdam mee, voordat ik via Zaandam na zeven en een half uur terug ben bij m’n autootje. Het was een prachtige tocht en een mooie dag om te fietsen. Bedankt voor de routetips, Remco!

Na een uurtje autorijden kom ik thuis aan. Mijn moeder heeft ondertussen gebeld dat het zo goed gaat na de operatie, dat ze morgen al naar huis mag. Ze probeert ons nog af te houden om de ‘grote reis’ naar Tilburg te maken, maar ik wil het goede nieuws graag vieren met haar. Dus zit ik niet veel later samen met de hele familie in de auto naar Brabant.

Het gaat inderdaad heel goed met mama. Ze ziet er monter uit en heeft zin om naar huis te gaan! Mijn moeder volgt trouw mijn blogs en reageert regelmatig onder verschillende pseudoniemen: ‘A.’, ‘Aimée’, ‘Je moeder’, ‘die ouwe’, etc. Ze was geraakt door alle lieve reacties van mensen op mijn blog ‘Bergen verzetten’, maar wilde niet reageren (omdat het mijn blog is). Onzin natuurlijk, dus dan zeg ik het nu namens haar (en ook namens mezelf): ‘Bedankt voor al jullie hartverwarmende reacties!’

Al met al is het een prachtige dag geworden. Onze Lieve Heer moet dit van tevoren geweten hebben, anders had hij het nooit Goede Vrijdag genoemd!

groet, Wilco

11 gedachten over “Goede Vrijdag

 1. Mooi Wilco, en nogmaals, fijn dat het je moeder goed gaat. Wel jammer van dat uitzwaaien hoor. Om heel eerlijk te zijn was ik gewoon in de war met de tijd en zat ik al om 05:50 helemaal klaar op de bank. Dát, in combinatie met de melk voor mijn koffie die op was maakte dat ik dacht:’ hé, laat ik toch gewoon naar het station gaan, wie weet tref ik Wilco nog?!’
  Leuk dat je moeder meeleest. Ik lees mijn moeder meestal vóór, maar dan de ‘gouwe ouwe’.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat gaat dan een heel fijn paasweekend worden met zulk goed nieuws over je moeder 🙂 Wat ik je bij deze ook van harte wens.
  Mamma van Wilco; een voorspoedig verder herstel en fijn paasweekend weer lekker thuis!
  Hartelijke groet, Patty

  Geliked door 1 persoon

   • Ik moet een berg op om bij mijn huis te komen 😉 Het word hier het Bergische Land genoemd en officiëel heet het Oberbergische Kreis….dus ja hoor, bergen genoeg.
    En mocht je eens op een andere manier willen fietsen; deze komen regelmatig hier onder in het dal voorbij: http://www.wuppertrail.de/
    Ik ben opgegroeid in Nederlands Limburg; omgeving rond Vaals kan ik je ook aanraden, mocht je daar nog niet gefietst hebben.
    Mocht je van mij uit willen starten en eindigen – kan je je auto ergens veilig kwijt- stuur me dan ff een berichtje per facebook (email doet het momenteel niet 😦 ) Hartelijke groet!

    Geliked door 1 persoon

   • Ik ga eens rondkijken de komende dagen en me oriënteren via internet! Dan zal ik de route even toesturen, on te laten checken! 🙂 Ik hoop dat het snel wat beter weer wordt, dan is het nog leuker om te fietsen!

    Geliked door 1 persoon

 3. Wel héél erg vroeg om op te staan. Respect!! Maar wat een mooi land hebben jullie toch, en de zon scheen ook nog. Dat was hier gisteren helemaal niet het geval hoor. Mooi filmpje, én mooi muziekje er bij.
  En heerlijk nieuws van je mama!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s