Ik kan er geen chocola van maken

Eet een week geen chocolade. Op het moment dat ik deze challenge verzin, weet ik eigenlijk al wel dat het lastig zal worden. Ik heb er in mijn overzicht niet voor niets ‘aarggghh’ achter geschreven. Maar goed, ik vind dat mijn challenges voor Right To Play niet alleen maar heel ‘makkelijk’ moeten zijn, dus staat hij ertussen! Mensen die geen last hebben van een chocoladeverslaving, zoals ik, begrijpen waarschijnlijk niet wat hier moeilijk aan is. Maar geloof me, dit is één van de lastigste uitdagingen voor me.

Tony's 2

Ik ben niet mijn hele leven verslaafd geweest aan chocola. Het is eigenlijk pas zo’n twee jaar geleden, door het wielrennen (lees: recreatief voortbewegen op een racefiets) begonnen. Bij de eerste lange tochten nam ik naast bananen en krentenbollen nog wel eens zo’n speciale multivitaminen, energie genererende, hormonen controlerende, doping verhullende en snelheidsbevorderende muesli reep mee. Maar die zijn onmogelijk uit het cellofaantje te krijgen, als je fietst. Eindelijk uitgepakt, plakt het aan je vingers en is het vreselijk moeilijk in je gezicht te proppen. Als het er eenmaal inzit, kauw je je een ongeluk op iets wat het meeste wegheeft van een combinatie van karton en bubblicious. En tegen de tijd dat de smerige chemische smaak in je mond doordringt, ben je helemaal klaar met zo’n veel te dure powerbar.

Een chocolade reep blijkt de ideale oplossing. Het is makkelijk weg te kluiven, heeft (meer dan) genoeg (snelle) suikers en is bovendien heel lekker. Zo lekker zelfs, dat ik al snel besluit om de ‘droge’ krentenbollen voor onderweg voortaan ook te voorzien van een dikke laag chocoladepasta. Tja … en als je dat dan voor op de fiets doet, is het een kleine stap, om ook je boterhammen bij het ontbijt en lunch te voorzien van deze hemelse modder. Natuurlijk dineer ik niet met chocolade, maar als toetje neem ik zeker wel een Marsijsje (of twee).

Het blijkt al snel dat de chocolade ook heel goed past bij mijn koffieverslaving. Het gebeurt nog maar zelden, dat ik een kopje koffie nuttig zonder wat blokjes Milka, brokjes Tony Chocolonely, mini Marsjes of iets anders met een basis van cacao. Langzaam maar zeker begin ik mijn leven rondom chocolade in te richten. De koelkast heeft een aparte schap met allerlei repen; voor elk moment het juiste tussendoortje. Ik erger me zelfs aan het feit dat er tussen de Sinterklaasletters, Kerstkransjes en Paaseitjes zo weinig feestdagen zijn, die met chocolade gevierd worden.

koelkast

Het is zondag 7 juni, 15.00 uur. Ik heb net de laatste acht stukjes van een 300 grams Milka Choco Swing reep een enkele reis naar mijn maag-darmkanaal gegeven en ik kijk naar de kruimels in de lege wikkel. Het is dan, dat ik besluit om challenge 40 keihard aan te vallen. Een week lang geen chocolade, 168 uur geen kruimel cacao, 10.080 minuten knokken tegen mijn verslaving.

Natuurlijk kan ik er voor kiezen om het in stilte te proberen, maar vrees dat ik dan geen weerstand kan bieden aan de repen die vanuit de koelkast mijn naam schreeuwen. Nee, ik maak het wereldkundig, vertel zoveel mogelijk mensen dat dit mijn doel van deze week is. Ik kan jullie wel vertellen, dat ik zo mijn echte vrienden leer kennen. De ene ‘chocolade’ foto na de andere krijg ik via de (a)sociale media binnen. Bedankt daarvoor!

Ik blijf er, gelukkig voor mijn omgeving, heel rustig onder. Ik heb nauwelijks woede aanvallen, sla mijn vrouw en kinderen niet meer dan normaal en zelfs de jarige leerlingen, die vandaag met Merci en Celebrations de klassen rondgaan, scheld ik niet de huid vol. Eigenlijk ben ik er nauwelijks mee bezig. Echt hoor, het gaat me heel goed af. Als ik een punt zet achter dit blogje, is het nog maar 498.430 seconden voor het voorbij is.

groet, Wilcolade

30 gedachten over “Ik kan er geen chocola van maken

 1. Ik wens je heel veel sterkte toe. Ik vrees dat je deze Verslaving!! van mij hebt geërfd. Als je na deze week weer wilt beginnen ga dan op de bittere variant over. Deze schijnt gezond te zijn, ( maar is niet te ..eten ).
  He, he, ik heb het woord niet gebruikt. Succes!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zeker dat je geen Belg bent? We hebben hier van die héérlijke pralines, echt hmmmm. En dan natuurlijk cote d’Or en Callebaut enz. Ik zal aan je denken als ik mijn reepje in mijn koffietje doop 🙂 maar hoe blijf je daar zo schaamteloos slank bij?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb nooit echt iets met chocola gehad, begon te twijfelen of ik wel een vrouw ben…schijnt dat vrouwen daar zo dol op zijn.
  Toen ging ik in Duitsland wonen en hier hebben ze heel goedkoop de heerlijkste chocoladesoorten. Grrrrrrrrrr Tegenwoordig maak ik dus regelmatig zelf chocolademuffins, zonder suiker…toch ietwat gezonder, houd ik me zelf voor haha
  Toi toi toi..t’is zo weer zondag;-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Aimee schrijft hierboven dat pure chocolade niet te eten is (of iets dergelijks). Maar Wilco, ik vind dat best meevallen. Maar dan moet je er niet op kauwen maar de chocolade langzaam in je mond laten smelten cq oplossen in het speeksel, dat dan overvloedig vrijkomt. Het speeksel (ik verdenk vooral de amylase daarin) maakt de heerlijke smaak van de chocolade vrij, zodat je die chocolade tot in je hersenpan proeft. Je moet het maar eens proberen met pure chocolade. Niet in de eerstkomende dagen natuurlijk!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik snap je frustratie hoor, maar je kunt ervan afkomen. Ik was jaren een enorme chocaholic, maar ben een maand geleden cold turkey gestopt. Ik werd er gek van, altijd maar weer die chocola te moeten scoren. Net zo lang zoeken in hoekjes en kastjes naar die ene donkere reep die daar toch echt moest liggen. Stiekem het huis uitsluipen om snel om de hoek een dubbel cote d’or tablet te kopen, die dan net in de aanbieding was waardoor ik er twee moest kopen, die natuurlijk altijd achter elkaar richting mijn uitgang moesten. Het heeft een week geduurd en toen was ik van alles af. Op die manier ben ik jaren geleden ook met drop eten gestopt. Was ik ook aan verslaafd. En nu dus niet meer. Benieuwd wat de volgende verslaving gaat worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s