Een Groep Acht-Baan

Ik heb wat met woorden … en dan kan het geen toeval zijn, dat als ik een baan in groep acht vind, die aanvoelt als een achtbaan. Deze week kreeg ik een gratis rit in een achtbaan die ik nog niet kende. Het werd een week vol:

pieken
dalen
loopings
kurkentrekkers
versnellen
en vertragen

achtbaan

Een week waarin ik (opnieuw) op zoek ging naar de leraar in mij en mijzelf in de leraar. De kinderen van de groep die ik nu les mag geven, hebben me een spiegel voorgehouden. Ze lieten me denken, denken en nog eens denken. Zelfs tot een punt dat ik het denken boven mijn gevoel plaatste.

Donderdagavond was ik afgepeigerd van al het denken, uitproberen, corrigeren en niet mezelf zijn. Zo ontzettend leeg, dat ik zelfs, na 6 weken elke dag schrijven, er niet toe kwam om te bloggen. Dat moest anders. Terug naar mezelf, terug naar ‘op het gevoel’.

Vandaag begon letterlijk met de wind mee. In een spreekwoordelijke vloek en zucht fietste ik van Vlaardingen naar Capelle. Ik wist wat me te doen stond. Voor de derde keer de klas in een andere opstelling zetten, maar dan eentje die past bij mij. Geen rijtjes, geen losse tafels, maar groepjes. De kinderen vertellen wat me overkomen was en uitleggen waar ik werkelijk voor wil gaan.

klas 1 klas 2

De focus weer op wat we kunnen, niet op wat niet is. Complimenten geven, dwars door ongewenst gedrag heen. Beschikbaar zijn voor ieder kind die dat nodig heeft. Oprechte aandacht en betrokkenheid en lachen … heel veel lachen.

Het werd een topdag. Eentje die ik absoluut nodig had trouwens, om de moed en het vertrouwen in mezelf niet te verliezen. Gouden momenten van de dag? Misschien wel teveel om op te noemen, maar ik geef er toch een paar:

‘Meester, u heeft gisteren niet geblogd.’ ‘Nee, sorry eerlijk gezegd was ik er veel te moe voor, maar volg je mijn blogs dan?’ ‘Ja, ik heb alles gelezen! Ik hoop dat u vanavond weer blogt!’

‘Meester, ik wil dat u nog maanden blijft.’

Op het digibord: ‘Meester Wilco, dit was een heel leuke dag en we vinden het fijn in de klas zo.’

‘Gaat u ook mee op kamp … alstubliiiiiieft’

En dan zijn er nog alle niet uitgesproken bemoedigingen, het opkomen voor elkaar en de sfeer, de vertrouwelijke gesprekken, het zich inhouden van kinderen waar boos worden veel logischer en makkelijker was geweest, enzovoorts, enzovoorts.

De middag zijn we met zijn allen naar het park geweest. Recht op spelen, maar vooral elkaar leren kennen op een iets andere manier.

Natuurlijk maak ik dit ritje nog wel een paar keer met deze groep. Maar het leuke van een achtbaan is, als je er een paar keer in gezeten hebt, dat je gaat vertrouwen op de veiligheid. Je krijgt steeds meer tijd en ruimte om te genieten van het bijzondere gevoel in je buik en lijf, het geweldige uitzicht en de geluiden van lachende en gillende mensen om je heen. En daarna met elkaar lachend terugkijken op hoe gaaf het was. Acht-banen zijn echt heel bijzonder en de moeite van het ervaren waard!

groet, Wilco

17 gedachten over “Een Groep Acht-Baan

 1. Ik zei het laatst al : Een leerkracht die de kracht heeft van leren. Jij hebt die kracht om dat over te brengen op de kinderen maar ook op jezelf. Mijn dochter heeft nu ook eindelijk zo’n juf. En ik vind dat de beste !! Ga zo door.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet bekennen, dat ik tegenwoordig verslaafd ben….blog verslaafd. Ik miste je blog donderdag en vrijdagavond, maar gelukkig daar was hij weer. Ik had niet gebeld, want ik vermoedde al, dat je even tijd nodig had.
  Het lijkt me een leuke, pittige klas. Het moet bij jou niet te makkelijk zijn, je leeft van uitdagingen. Groetjes A.

  Geliked door 2 people

 3. Het was awesome echt geweldig met u
  We zjjn inderdaad een beetje een pittige klas maar met een beetje humor en geduld zijn we een hele leuke klas
  En we vinden het heel fijn dat u de positive kant van onze klas ook ziet
  Xxx linn
  Uit groep 8b 😀😂👍💟

  Geliked door 2 people

 4. Trouwens meester, natuurlijk vind ik het fijn dat juf Jantine terug is, maar Ik vind het ook jammer dat u nu haast niet meer voor de klas staat hoor. 😦 Maar toch bedankt dat u wilde invallen en dat u ons nogsteeds helpt!
  Liefs, Elfien, groep 8b 🙂 ❤

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s