Ode aan … Sanne (en Hans)

Het is dat er geen medailles worden gegeven voor prestaties die worden bewerkstelligd door sporters in combinatie met hun commentatoren.

We kennen natuurlijk de onvergetelijke duo’s: Zoetemelk-Koomen, Bergkamp-Van Gelder, Timmer(tje)-Snoeks en Zonderland-Van Zetten.

Maar er komt wat mij betreft een nieuw gouden duo bij. Wevers-Van Zetten staat vanaf vandaag in mijn geheugen gegrift.

 

We zijn er allemaal klaar voor. Jelle en Sibe op mijn schoot, Hans achter zijn microfoon en jij met je handen schuin voor je op vijf meter voor de smalle balk.

Een flikflak als opsprong, iets eenvoudiger dan gepland. Maar je hebt gezien dat de concurrenten voor je de druk niet aankonden. Een rustige opbouw is dus goed.

Direct gevolgd door de ‘Wevers Pirouette’, zoals jij hem hebt bepaald en alleen jij kan uitvoeren. Sinds 2010 in de ‘code points’ legt Van Zetten uit.

Twee vrije radslagen. Hans is de enige die je een kleine correctie ziet maken. Ik houd Jelle en Sibe van spanning wat steviger vast.

Een overslag met vrije gymnastische sprong in combinatie. Zo sta ik ook wel eens op uit mijn bed. Maar jij doet het op tien centimeter breedte, hoog boven de grond.

Je vervolgt met een drievoudige pirouette. Iets overgeroteerd vindt Hans … kniesoor.

Je bent de ballerina op de balk. Je maakt nog drie pirouettes en Van Zetten vervalt, volkomen terecht, in superlatieven: ‘Het is ongekend, dames en heren. Zelfs de spagaatsprong is prefect uitgevoerd.’

Een wisselspagaatsprong met flikflak en hele draai. Je voert hem grandioos uit, terwijl ik zo hard knijp, dat mijn kinderen naar adem happen.

Nog wat bewegingen dichtbij de balk. Dat wordt nu eenmaal vereist.

De oefening nadert zijn einde. Van Zetten maakt zich op voor zijn afsprong en die van jou: ‘De oude Basalto met hele schroef, de oude basalto met hele schroef.’

‘Hier istie … Sanne Wevers levert hier haar optimale prestatie. Hier in de Olympische finale van Rio. Dit is ongekend!

Het is zeker ongekend. De spanning daarna is intens, iedereen voelt dat dit wel eens goed kan zijn voor het allerhoogste.

En dat is het ook. 15,466 punten is goed voor GOUD.

Een jonge vrouw uit Oldenzaal kaapt het goud weg voor alle Amerikaanse turnbeesten. Wat een prachtige prestatie, wat een vlekkeloze oefening, uitgevoerd door een prachtige atlete en een bevlogen commentator.

groet, Wilco

 

 

 

 

2 gedachten over “Ode aan … Sanne (en Hans)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s