De meeste dromen zijn bedrog …

Zesendertig van de tweeënvijftig weken zitten erop. Weken vol met ludieke, gezonde, sociale, simpele, intellectuele en schier onmogelijke uitdagingen. De meeste uitdagingen hebben echter wat met fietsen te maken. Niet alleen omdat dat het enige is wat dit oude lijf nog aankan, maar vooral omdat er diep in mij een jongetje zit, dat zo heel graag profrenner had willen worden. Dat jongetje zit er al lang en zag zichzelf in de bolletjestrui winnen op de Tourmalet en Alpe d’Huez. Hij sprintte in het groen naar vele etappeoverwinningen en kwam ten slotte in het geel over de Champs Élysées.

wilco bollentrui

Toch is de tijd gekomen dat ik me moet neerleggen bij het feit dat het echt niet meer kan. Als ik een vrouw zou zijn, dan had ik misschien nog hoop gehad. Jeannie Longo, nu 56 jaar, sprokkelt nog wel eens een nationale titel in de wacht. Maar de oudste renner in het mannenpeloton is zeven jaar jonger dan ik. En die heeft een de laatste dertig jaar super gezond geleefd en kuiten opgebouwd, die de dubbele omvang hebben van die van mij. Ik moet gewoon eerlijk zijn en tegen dat jongetje durven zeggen dat zijn droom echt voorbij is, of …

Er is een renner die een leven heeft geleid dat lijkt op dat van mij. Liewe Westra heeft na een korte periode als supertalent, zijn leven overgegeven aan (veel) eten, drugs, drank en vrouwen. Drugs heb ik nooit gebruikt -of het moeten die twee haaltjes van een verdwaald jointje geweest zijn- maar de overige zonden zijn me niet vreemd. Liewe woog op een slecht moment 110 kilo (herkenbaar), tot hij besloot dat het drastisch anders moest. Hij ging weer fietsen, veranderde zijn leefstijl en fietst nu aan de zijde van Nibali om hem te helpen zijn Tourtitel te verdedigen.

westra

Met veel fantasie en een behoorlijke dosis goede wil, is er dus een aantal parallellen te trekken tussen Liewe en mijzelf … En daarmee is er dus ook hoop voor het jongetje in mij. Liewe heeft echter, om succesvol te zijn in het peloton, nog één belangrijke laatste stap gezet. Hij is toegetreden tot de enige ploeg in het peloton die gefinancierd wordt door een stad. Een ploeg die wordt geleid door Aleksandr Vinokoerov, een ploegleider die, op zijn zachtst gezegd een twijfelachtig verleden heeft, als het gaat om doping en omkoping. Een ploeg die bijzondere aandacht geniet van de WADA en andere anti-doping instanties. Maar ook een ploeg die van oude mannen nog toprenners kan maken: Astana.

En wat is het geval? Als ik bij mijn voordeur vertrek en in oostelijke richting de kortste fietsroute pak, dan ben ik na vijfduizendvijfhonderdnegenentachtig kilometer precies in Астана (Astana)! Laat dat nu precies het aantal kilometers zijn, dat ik na zesendertig weken heb afgelegd! Het is me gelukt! Ik hoor erbij! Ik zit bij Astana! Kom maar op met dat blauw gele shirt. Jaag de epo er maar in, ik ga op 45-jarige leeftijd toetreden tot het profpeloton. Volgend jaar laat ik Contador en Froome mijn achterste zien, als ik de Ventoux op knal. Ik versla Greipel en Cavendish in de sprint met fietslengtes verschil. Dumoulin en Tony Martin verliezen vele minuten op me in de tijdritten. En net als Lars Boom ontwijk ik alle doping aantijgingen.

Astana

Het jongetje is dichter bij zijn droom dan ooit!

groet, Wilco

P.S. Door alle (andere) behaalde uitdagingen mag ik deze week 13,07 Euro doneren aan Right To Play.

20 gedachten over “De meeste dromen zijn bedrog …

  1. Goedzo kerel! Ik ga bij je achterop met een hengel in mijn hand, waar een fantastisch lekkere reep chocolade aan bungelt. Als cacao niet op de verboden lijst staat ben jij de winnaar. Dat je mij achterop mee moet nemen is je straf voor die twee haaltjes.

    Geliked door 2 people

  2. Nooit te oud om te dromen Wilco. Je bent al een winnaar voorbij hoor, maar ik ken het gevoel. Ik kon vroeger aardig hardlopen. 1500 meter, 800, 400, 200. Ik had best een aardige meerkampster kunnen worden. Helaas pindakaas, ik ging roken en ontdekte het bier en de bessen-up. Maar mijn nichtje is wel Nederlands kampioen 1500 en behoort tot de besten bij de 800. Zo ook haar broertje. Echt leuk natuurlijk…. Maar ja, de ‘had ik maar’, speelt ik wel eens door mijn hoofd hoor.

    Geliked door 1 persoon

  3. Drugs doe je niet, drank ook niet, eten een beetje, het enige wat je nog kan laten om je droom effectief te bereiken zijn de vrouwen dan? Of zie ik dat fout?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s