Special day

Eén keer per jaar, op 5 oktober, is het de dag van de leraar. Over de hele wereld worden juffen en meesters dan in het zonnetje gezet. Zoals het een goede juf of meester betaamd, ontvang je al die aandacht op nederige wijze. Want juf of meester zijn, is geen baan, maar een roeping. En als je al zoveel lol in je werk hebt, is het raar dat je dat ook nog uitbundig gaat vieren. Bovendien kennen we onze plaats; het is niet voor niets eerst wereld dierendag, voordat wij aan de beurt zijn. 😉

dag van de leraar

Wij zijn dit jaar door de directie verwend met een vriendenboekje, dat door de kinderen ingevuld wordt. Superleuk en heel attent. Want zonder de leerlingen zijn er geen leraren. Twee kanten van dezelfde medaille zal ik maar zeggen. Toch is er een maar.

In mijn vorige baan als directeur van zo’n basisschool, heb ik acht jaar gewacht tot er een dag van de directeur kwam. Directeur van een basisschool zijn is geen roeping. Je groeit er, om wat voor reden dan ook, in. Volgens mij is er geen kind die droomt van een baan als directeur van een school. Zij willen: astronaut, brandweerman, juf, meester, politieagent, piloot, voetballer, of rijk worden.

Directeur van een basisschool zijn, is dus geen roeping, maar een baan. En eerlijk gezegd … best wel vaak … een klote baan. Het gebeurt maar zelden dat er iemand je kantoor binnenstormt en zegt: ‘Hey, weet je wel hoe goed het hier op school gaat?’ Als er al iemand binnenkomt met die mededeling, dan volgt er meestal een dikke MAAR. En als die niet volgt, dan had je hem toch moeten horen en er op door moeten vragen. Je dagen bestaan uit: improviseren, brandjes oplossen, visionair zijn, vervanging regelen en … loeren en ouwehoeren. Je draagt de eindverantwoordelijkheid over honderden kinderen en tientallen personeelsleden … maar gelukkig krijg je er DIK voor betaald (uhh … NOT)

Dus …

Bedacht ik me op het moment dat ik leraar werd, dat er ook een dag van de directeur moest komen. En als ik dan toch bezig was, ook maar meteen één voor de IB’er.

Nadat ik maandag uitgefeest was, reed ik op dinsdagochtend op een onmenselijk vroege tijd naar school. In het diepste geheim had ik twee herfstboeketten gekocht, die ik voorzien had van een kaartje en een reep chocolade. Nog even een leuke tekst op het kaartje schrijven (… zonder MAAR!) en dan voor de deuren van de directie en IB’ers zetten.

IMG_6011 IMG_6012 IMG_6013 IMG_6014

Vervolgens begon het grote wachten. De adjunct was na mij als eerste op school. Maar die begon al meteen met haar werk (loeren en ouwehoeren) in de teamkamer. Dat kon dus nog wel even duren. Mijn hoop was vervolgens gevestigd op de IB’er, maar die besloot juist die dag zichzelf te verslapen en de file in te duiken. Uiteindelijk vond iedereen toch nog net voor schooltijd hun presentje en was de waardering daar!

Voortaan is het wat mij betreft op 6 oktober ‘de dag van de directeur en IB’er’. Natuurlijk wel ná wereld dierendag en de dag van de leraar … verschil moet er zijn!

groet, Wilco

P.S. door de bloemetjes, kaartjes en overige acties, mag ik deze week 19,68 Euro overmaken aan Right To Play.

5 gedachten over “Special day

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s