Het regent bijna nooit!

Wij Nederlanders klagen graag. Ik wil het nog krachtiger zeggen: ‘Nederlanders zijn chronische mopperkonten.’ We zeuren wat af. We betalen teveel belasting, staan te lang in de file, de gevangenissen zijn te luxe, een biertje in de kroeg te duur, de buurman betaalt veel minder hypotheek voor een veel groter huis, de zorg is onbetaalbaar en slecht geregeld, de politie bekeurt de verkeerde mensen, de scheidsrechters zien het altijd verkeerd (voor welke ploeg je ook bent), Duitsland wint altijd, er staan ongevraagd blauwe vinkjes bij whatsapp en … het regent altijd!

vinkjes

Ik heb een tijdje in Indonesië mogen wonen en zij hebben in het Bahasa Indonesia (Indonesisch) een spreekwoord over dit verschijnsel. De vrije vertaling gaat ongeveer zo: Nederlanders klagen altijd. En als ze niets te klagen hebben … klagen ze daarover! Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ze daarmee de kern aanraken.

Ikzelf klaag natuurlijk nooit. Ik ben het zonnetje in huis, heb altijd een opgeruimd humeur en ben de vrolijkheid zelve. Het verbaast me, dat ik nog niet genomineerd ben voor de meest opgewekte Nederlander aller tijden. Niet dat ik daarover klaag natuurlijk, begrijp me niet verkeerd! 😉 Ik wil alleen heel duidelijk gezegd hebben dat ik nooit mopper!

Nu hang ik de laatste tijd veel rond op Facebook. Waarom? Gewoon, omdat ik daar zo lekker veel vrienden heb. Ik heb het er uitstekend naar mijn zin -opgewekt als ik ben-, maar merk wel steeds vaker een onbedwingbare drang om iets te zeggen over de berichtjes die voorbij komen. Ik heb het niet direct over de verzoekjes om Candy Crush, of Farm Heroes Saga te spelen. Ook niet over al die malloten die elke Runtastic activiteit delen. Zelfs al de IQ, EQ, OQ en AQ testen die langskomen kan ik handelen. Ik heb trouwens alleen maar hoogbegaafde vrienden, jullie ook? De ‘met het mes op de keel’ berichten (deel dit binnen 10 seconden als je van je moeder, je kinderen, je zus of je verdronken goudvis houdt) overleef ik ook nog wel.

trots op

Ik wil vooral iets kwijt over de ‘diepzinnige reacties’ die te maken hebben met bijvoorbeeld asielzoekers of bootvluchtelingen. De berichten die zo haarfijn uitleggen, dat die mensen hier alleen naartoe komen om te profiteren.

Sorry? Profiteren? Van wat dan? Die berichten worden gedeeld en geliked door mensen die een paar berichtjes daarvoor nog schreven, dat het in dit land zo slecht geregeld is. Waar komen die asielzoekers van profiteren dan? Het dure biertje, het slechte weer? Ik zou met die mensen heel graag een discussie aan willen gaan hoe Nederland al eeuwenlang profiteert van de landen waar deze mensen vandaan komen. En hoe we compleet failliet zouden gaan als we al die schuld zouden moeten inlossen.

Verder wil ik met die mensen ook nog wel willen filosoferen over wat ‘hard werken voor je geld’ inhoudt. Ik zeg daarmee niet dat we hier in Nederland niet hard werken. Maar het feit dat we in vrijheid kúnnen leven en werken, we over pensioen regelingen kúnnen discussiëren, of veel belasting kúnnen betalen, zouden we ook kunnen waarderen.

zucht …

Maar zoals jullie kunnen lezen, hou ik me in en klaag of mopper ik niet. Ik filosofeer, discussieer en beperk me tot de feiten. Dus toen ik vanmiddag druipend van de regen in de lift stond en een bewoner uit de flat begon te mopperen over het weer, zei ik alleen: ‘Regen? Het regent bijna nooit! Kijk maar op hetregentbijnanooit.nl.’

Groet, Wilco

18 gedachten over “Het regent bijna nooit!

 1. Wat een geweldig stukje weer en het klopt we zien niet hoe goed we het hebben .Geef de vluchtingen meer ruimte en liefde hier

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed. Het is een lang citaat van de Zuidafrikaanse dichteres Antjie Krog dat ik vanavond las, maar aangezien jouw blog er vanavond over gaat en het mij aan mijn hart gaat, zal ik hem nu meteen helemaal over tikken: In een interview zegt Krogt op een vraag over de omslag van tolerantie naar intolerantie in Nederland: ‘Jullie werden voor de eerste keer echt geconfronteerd met de ander. Voor die tijd was het makkelijk om wetten en voorstellen te maken over tolerantie, omdat jullie een rijk, homogeen en vooruitstrevend land waren, jullie hieven het vingertje tegen de hele wereld en predikten tolerantie voor homo’s, zwarten, softdrugs en meer van die moderne verworvenheden. Maar toen de vreemdeling hier opeens een plek vond, bleek er een keerzijde te zijn. Toen werd de vraag gesteld hoe de Nederlandse identiteit behouden moest blijven. De discussie ging over de eigen taal en cultuur en vooral over geld. De materiële welvaart moest behouden blijven.’
  Ik heb niet het idee dat ik hier iets aan hoef toe te voegen.

  Geliked door 2 people

 3. Mooi geschreven. Goed dat je zo’n pittig onderwerp in de ik-vorm schrijft. Geeft ons te denken…

  Tevreden mensen klagen nauwelijks. Het heeft volgens mij niet zozeer met de materialistische omstandigheden te maken, maar voornamelijk met de geestelijke toestand. Tevreden mensen hebben gewoon geen reden tot klagen.

  Mensen die klagen kunnen op die manier letterlijk hun spanning kwijt. Spanning die is ontstaan uit onvrede. Onvrede met hun situatie.

  Groeten, Rolf van der Leest

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Levensles | Wilco's Charity Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s