Karamel met zeezout (in 300 woorden)

Ik hou het kort, vandaag. Ik ben namelijk leeg en vol tegelijk.
Koud en warm
Boos en gelukkig
Toe aan blues en Guus
Aan zout en zoet
Dat is ook de reden dat ik bij mijn koffie nu een reep vol tegenstellingen eet. Tony’s chocolonely; karamel met zeezout. Wat een uitvinding en onmogelijk in gelijke stukjes te verdelen.

Tony's

Waarom? Ik worstel. M’n ongeduldigheid zit me in de weg. Ik weet het, ik moet vertrouwen hebben en rust … maar ik wil het zo graag. Niet voor mezelf, maar voor hen. Ik beweeg me tussen mentale denkbeelden en rauwe werkelijkheid. Tussen de groep en dat ene kind en dat andere kind en weer een ander. Ik probeerde vandaag het onmogelijke; één aanpak die voor iedereen past. Hoe kan ik zo stom zijn? Wie roept er nou altijd: ‘Zie het kind door z’n gedrag heen’? Daar past geen uniforme aanpak bij.

Zout, zoet, zoet, zout … in alle gradaties, met allemaal minimaal elf jaar ervaring. Wie ben ik dan, om na twee dagen te zeggen wat je moet leren? Er is er maar één die iets moet leren. Ik moet leren om van zoet te genieten als het op me af komt en zout te waarderen als het daar is. En het soms, voor de ‘lekkerigheid’, in combinatie met veel chocola samen te eten.

Tony's 2

Er zit nog meer waarheid in die reep van vanavond. Het is namelijk niet eerlijk om alles in gelijke hapjes te verdelen. Als iedereen uniek is en je geeft iedereen hetzelfde, dan is dat juist oneerlijk! Tony’s chocolonely is de metafoor. De start van de dag van morgen, waarin ik ze niet ga vragen om mij iets te geven, maar waarin ik mezelf geef; mijn onzekerheid, mijn twijfel, maar bovenal mijn vertrouwen. Da’s het minste wat ze verdienen.

groet, Wilco

9 gedachten over “Karamel met zeezout (in 300 woorden)

  1. Dat is mijn lievelingschocoladereep en het is me al 2 weken gelukt deze NIET te kopen. Er is sowieso nu al een week geen chocola in huis omdat mijn man boodschappen heeft gedaan. Behalve dan die verleidelijke paashazen (die niet te vergelijken zijn met Tony!) en die móeten blijven staan tot Pasen (want dat moeten mijn kinderen ook, dus moet ik de mijne ook laten staan uiteraard…..). Dit gaat eigenlijk totaal niet over de inhoud van je stukje. Dat komt door de chocola, die brengt me van mijn a propos. Ofzoiets. En ja, geen enkel kind is gelijk en ieder leert op een heel eigen manier. Zo ziet mijn zoon alles voor zich in blokken met rekenen en ziet hij alles visueel voor zich, maar mijn dochter ziet voornamelijk gewoon cijfers en heeft trucjes nodig, waar zij dus weer beter bij presteert. Maar met taal ziet zij juist weer wel alles alleen maar in beelden voor zich en niet in woorden. En ziet mijn zoon gewoon woorden en letters. Het IS ook gewoon NIET makkelijk als je een klas vol hebt met allemaal verschillende individuutjes.

    Geliked door 1 persoon

  2. Een heel normaal proces waar je door heen gaat nu; lekker over je heen laten komen en ‘go with the flow’ en op je eigen instinct blijven vertrouwen. Want dat zit wel goed 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s