Door spel iets teruggeven

Het derde verhaal in de reeks ‘Waarom Right To Play?’

Than Lo is een van de Right To Play coaches in het Mae La vluchtelingenkamp,  het grootste kamp in Thailand bij de grens met Birma. Er leven meer dan 40.000 (!) vluchtelingen.

Door politieke spanningen en armoede vluchtte Than Lo, toen hij zeven jaar oud was, samen met zijn oudste broer, die toen twaalf jaar was, uit Birma. Zij belandden via omzwervingen uiteindelijk in het kamp in Thailand.

Than Lo heeft daar ruim 11 jaar lang gezeten. Vluchtelingen mochten het kamp niet verlaten en hadden nauwelijks toegang tot sociale voorzieningen. Met maar weinig mogelijkheden binnen het kamp, was hij vaak op zoek naar uitdagingen om verveling te voorkomen.

Toen kwam hij via zijn vrienden in aanraking met Right To Play. Hij zag met eigen ogen hoe de vrienden die meededen aan de programma’s van Right To Play zich ontwikkelden: sommigen hadden meer zelfvertrouwen, terwijl andere duidelijke leiderschapskwaliteiten hadden ontwikkeld.

Than Lo

Than Lo had zelf al veel interesse in sport en kon ook meedoen met de sport- en spelprogramma’s van Right To Play. Dit leverde hem een win-win situatie op. Hij kon meer tijd met zijn vrienden doorbrengen en hij was actief bezig met sport en spel.

Toen Than Lo slaagde voor zijn examen, was het meteen duidelijk voor hem wat hij zou gaan doen. Hij benaderde het Right To Play veldkantoor en liet hen weten dat hij coach wilde worden. Sindsdien heeft hij deelgenomen in meerdere ‘leadership’ trainingen en heeft hij zich ontwikkeld in zowel zijn sport als levensvaardigheden.

Tegenwoordig leidt hij zelf de activiteiten in het kamp waar hij vroeger als klein kind aan deelnam. Than Lo gelooft dat een vrijwillige coach de brug is die de kinderen bindt aan meer constructieve activiteiten in het kamp. Veel kinderen zijn erg betrokken in de Right To Play spellen en spenderen hun vrije tijd op een nuttige manier. Verveling en hierdoor spanningen zijn afgenomen.

Than Lo is erg betrokken bij zijn gemeenschap door zich als vrijwilliger in te zetten voor Right To Play en een rolmodel te zijn voor de Kinderen in het Mae La vluchtelingenkamp

Door Chisa Atthipornwattana

Een gedachte over “Door spel iets teruggeven

  1. Pingback: Don Quijote dela Mancha | Wilco's Charity Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s