Een smerig klusje

Soms denk ik wel eens: waarom toch hebben we een huis gekocht met een een vloeroppervlak van 100 vierkante meter? Gemiddeld brengen mijn familieleden en ik namelijk de meeste tijd door, op het kleinste kamertje in ons huis. Met de aanschaf van vier dixi’s hadden we dus een veel betere deal kunnen sluiten. Bovendien hadden we dan de hypotheek allang afbetaald kunnen hebben.

dixi

Ik zal een globale indruk geven waarom we zolang op het toilet zitten, zonder jullie lastig te vallen met ongewenste details. Voor Jelle en Sibe is het de ideale plek om ongestoord te ‘aaipetten’. Jezelf heerlijk verstoppen (het liefste met het licht uit), koptelefoon op en dan luisteren en kijken naar je favoriete vlogger, terwijl je ondertussen afstand doet van het eten van de vorige dag.

Femke gebruikt, als enige vrouw in dit gezin, het toilet als haar ‘homebase’. Vanuit deze ruimte -die zij tot haar fort heeft uitgeroepen- probeert ze zich op te peppen, zodat ze zich in de mannenwereld erbuiten staande kan houden. Ik kom hier zometeen op terug.

Voor mijzelf is deze ruimte de plaats waar ik voortdurend pitsstops houd. Jullie weten ondertussen dat ik op een streng koffie dieet sta. Wat koffie doet met het tempo waarin peristaltische bewegingen worden opgewekt, hoef ik jullie ook vast niet uit te leggen. Mochten jullie nog vragen hebben over hoe ik zo slank blijf, terwijl ik me de hele dag ongans vreet aan chocola … veel koffie drinken dus!

Vanmorgen kwam Jelle me -na gedane arbeid- uitleggen dat de wc niet doorliep, maar zijn voeten wel nat werden als hij doortrok. Na een korte inspectie bleek dat er inderdaad geen sprake was van een drolletje met verlatingsangst, maar een verstopte en lekkende sifon. Gelukkig was het zondag en geen doordeweekse dag waarop je in alle rust een loodgieter kunt bellen. Dus … dan maar zelf aan de slag.

Nu ben ik niet echt een klusser, nou eerlijk gezegd … ben ik dat echt niet. Maar nu moest ik wel. Mijn hele familie (mezelf incluis) kunnen namelijk niet zonder dit kleinste kamertje. Bovendien, hoe onverwacht ook, was het de ideale kans om dichterbij de afronding uitdaging 20 te komen (‘Doe minstens 12 keer een grote klus in huis’). Dus stuurde ik iedereen naar boven, zodat ik in alle rust het hele huis bij elkaar kon vloeken als het mis ging.

wc 1

Had ik al gezegd dat Femke het toilet omgetoverd heeft tot haar ‘woman power room’? In een laatste poging om zich als vrouw te redden in dit mannengezin heeft zij de muur behangen met leuzen die er niet om liegen. Zie hier een kleine bloemlezing van haar statements:

leuze 1 leuze 2 leuze 3  leuze 5 leuze 6 leuze 7 leuze 8 leuze 9

Met die dreigende teksten, rustend op veel te dunne spijkertjes, moest ik aan de slag. Ik zou het niet het zwaard van Damocles willen noemen, maar één verkeerde, te snelle beweging en de bordjes zouden onherroepelijk op me neerdalen. Met daarna natuurlijk spottend en lachend de verwijtende woorden van bovenaan de trap: ‘Zie je wel!’

Dus ging ik behoedzaam te werk. Emmers bij de hand, oude handdoeken om de pot gewikkeld en drie keer de klushulp van de Gamma gelezen. Water afsluiten, watertoevoer loskoppelen, pot losschroeven, voorzichtig het water uit de pot gieten en de sifon inspecteren. Op zich wel logisch hoor, dat hij niet doorspoelde, Eén van de kinderen heeft waarschijnlijk gedacht dat het plastic houdertje, waar de wc zeepjes inzaten, het beste door de wc gespoeld kon worden. In combinatie met een totaal verweerd rubbertje was dat de oorzaak van de verstopping en de lekkage.

Om een lang en smerig verhaal kort te maken. Na twee uur ‘vrij worstelen’ met gereedschap en de wc-pot is alle ellende opgelost! En er is zelfs geen duct tape aan te pas gekomen. Wat een glorieuze overwinning! Met trots heb ik het kamertje weer terug gegeven aan mijn familie. Ik denk dat ik bovendien op dat ene open plekje nog een bordje ga hangen met de woorden: Help Yes, mijn man is klusser!

wc klaar

groet, Wilco

18 gedachten over “Een smerig klusje

  1. Pingback: Blij man … en trots … | Wilco's Charity Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s