Swingend

Edward Kennedy Ellington was een bijzondere man. De meeste van ons kennen hem vanwege zijn pianospel onder de naam ‘Duke’ Ellington. Ik denk echter, dat deze Jazzmuzikant over nog een opmerkelijke gave beschikte. Hij was een ziener, iemand met een heldere blik op de toekomst. Want terwijl de opa’s van Jelle nog dreumesen waren, componeerde hij in 1943 een nummer, dat op het lijf geschreven is van m’n oudste zoon.

Duke Ellington

We hebben ondertussen de derde achtereenvolgende zondag achter de rug, waarbij we op het golfterrein te vinden waren en ik moet zeggen, mijn zoon en ik maken vorderingen. Ik spreek bijvoorbeeld al een aardig woordje golfs. Als er ‘fore‘ geroepen wordt, moet je plat op je buik gaan liggen. Voor de ‘golfbeten’ onder ons: ‘fore’ heeft niets te maken met de manier waarop je je club in de hand houdt. ‘Fore’ is ook niet een verkeerd gespelde plaatsbepaling. ‘Fore’ is een afkorting van: ‘Flying Object Reaching Earth’. De reden waarom er voor dit begrip is gekozen is, omdat ‘KUAK JE BOJK’ (Kijk Uit Anders Krijg Je Een Bal Op Je Kop) simpelweg te lang duurt en daardoor gevaarlijk is.

golf 2 golf 3

Ik spreek dan misschien een beetje de taal, maar het gevoel en talent voor de sport ontbeert me. Jelle daarentegen verrast mij en zijn trainers wekelijks. Zonder al teveel na te hoeven denken, schudt hij de ene na de andere mooie bal uit zijn mouw. Volgens mij is dat waar talent zich onderscheidt van alleen hard werken (of mooie praatjes). En omdat beelden vaak duizend keer meer zeggen dan woorden, hieronder het bewijs.

swing 1 swing 2 swing 3

In een tijd, die voor mij uit louter uit zwart-wit beelden bestaat, componeerde The Duke met zijn talent, in z’n eigen Jazzy stijl een wereldberoemd muziekstuk. Ruim zeventig jaar later, geeft mijn zoon, op zijn eigen manier, betekenis aan de woorden Ellington.

‘It don’t mean a thing, if you ain’t got that swing’.

golfzww

groet, Wilco

2 gedachten over “Swingend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s