Bekende Vlaardinger

Ze zijn er in verschillende categorieën, Bekende Vlaardingers (BV’ers). Om een eerste grove schifting te maken hebben we dode en levende BV’ers. De allerbekendste dode Vlaardinger werd in 2002 opgegraven. In het stadshart ontdekten archeologen de resten van een Middeleeuwse man. Na het trekken van wat tanden en geavanceerd DNA onderzoek bleek dat een oude tandarts in ruste, Eduard Zuiderent, verwant was aan deze ruim duizend jaar oude Vlaardinger. Als ik goed naar de reconstructie kijk, ben ik blij dat ik in Brabant geboren ben.

oervlaardinger

In de categorie levende exemplaren kunnen we verschillende onderverdelingen maken. De eerste subgroep die ik beschrijf, is samen te vatten in het woord ‘entertainment‘. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig veroverden een clown en een acrobaat de Nederlandse televisie. Ze drongen Pipo een beetje op de achtergrond en beleefden allerlei avonturen, waarvan ik die met de Plaaggeest de allerengste vond. Bassie en Adriaan geboren in Maassluis, maar getogen ‘haringkoppen’, zijn denk ik met stip de allerbekendste Vlaardingers.

plaaggeest

Het moet één van de allereerste keren geweest zijn, dat ik voet zette op Vlaardingse bodem. We waren al een paar biertjes verder, toen iemand me aanstootte en zei: ‘Kijk eens wie aan de overkant aan de bar staat!’ Ondanks de alcohol herkende ik de kleine, gezette man vrijwel meteen, zelfs zonder z’n rode neus. Mijn verbazing was oprecht en daardoor mijn kreet iets te luidruchtig: ‘Hé, Bassie!’, galmde het door de Lijndraajer. De man pakte zijn portemonnee, rekende af en verdween door de deur, om -naar verluid- nooit meer terug te keren in deze kroeg. Sindsdien heb ik de twijfelachtige eer dat ik Bassie heb weggejaagd.

bassie-en-adriaan

Er komt ook een aantal bekende politici uit Vlaardingen. Allereerst Agnes van Ardenne. Deze CDA-politica was onder andere oud-minister van ontwikkelingssamenwerking onder Balkenende II en III. Voorts hebben we ook een politieke connectie vanuit het socialistische  kamp. Wouter Bos (oud-minister van financiën en vicepremier in kabinet Balkenende IV) is geboren in Vlaardingen. Hij groeide weliswaar verder op in Odijk, maar dat is hem vergeven.

Agnes_van_Ardenne Wouter Bos

Bekende Vlaardingers die op de televisie verslag doen van de bovenstaande groep hebben we ook. Peter d’Hamecourt, Astrid Kersseboom en Rik van de Westelaken zijn allemaal geboren ‘haringkoppen’ en (de meeste van hen) nog regelmatig te zien op de beeldbuis.

266px-Peter_d'Hamecourt Kersseboom.Astrid.20100708.wiki Rik_van_de_Westelaken

We hebben ook bekende sporters in Vlaardingen (gehad). Wim Koevermans heeft dan misschien maar één keer in het Nederlands elftal gespeeld, het was wel in de voorbereiding op de enige echte prijs was, die we ooit gewonnen hebben. Mark Huizinga won op de Olympische Spelen van Sydney goud in de categorie onder 90 kg. En Kimi Räikkönen, ja de enige echte (!), woonde tot twee keer toe in Vlaardingen.

wim-koevermans Huizinga-Mark Kimi Räikkönen

Tja en na vandaag komt er nog een categorie bij: ‘Malloten die zich inzetten voor een goed doel’. Aan het begin van de week is er een persbericht over mijn challenges uitgegaan naar verschillende media en sindsdien staat de telefoon roodgloeiend. Vandaag heb ik een gesprek gehad met een journalist van het Algemeen Dagblad en dat bericht komt morgen in de ‘Waterweg Editie’ van het AD. Morgenavond heb ik een radio interview voor Omroep Vlaardingen en vrijdag volgt er nog een interview voor Right To Play. Echt te bizar voor woorden, maar wel heel erg leuk.

persbericht

Dus als je normaal gesproken op donderdagochtend een krantje wilt kopen bij een kiosk in  Schiedam, Vlaardingen of Maassluis, dan kan het zijn, dat je morgen van een koude kermis thuiskomt. Ik ga met een flinke portemonnee op pad, om wat exemplaren op te kopen. Maar als je toch wilt zien wat er in de krant staat over die ‘Vlaardingen met eigenwijze zachte g‘, dan zal ik het artikel zo snel mogelijk op deze website plaatsen.

groet, Wilco (BV’er)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s