Ongeluksgetal

Roep ik het onheil over me af, als ik juist vandaag iets ga schrijven over het getal dertien? De beste manier om daar achter te komen, is door het gewoon maar te doen. Mocht me vandaag iets vreselijks overkomen, dan is voor mij dat bewijs geleverd. Dertien is namelijk niet zomaar een getal. Dertien is een kwart van mijn challenges, het aantal letters in de titel van deze blog, een priemgetal, een meter bierflesjes, te gewoon voor een dozijn, het achtste getal in de reeks van Fibonacci en voor mensen met Triskaidekafobie iets om bang van te worden. Er is gewoon iets met dertien.

1 meter bier

Mensen die dertien met ‘ongeluk’ associëren, doen er van alles aan, om het getal te vermijden. Er zijn bioscopen die geen ‘rij dertien’ hebben, net als vliegtuigen trouwens. Sommige hotels kennen geen dertiende verdieping. Dat kan tot verwarring leiden, al is het alleen maar, omdat de begane grond bij ons nummer 0 krijgt en in Amerika nummer 1. Vraag me niet wat logischer is. Eén ding weet ik wel, het was handiger geweest om over verhogingen te praten dan over verdiepingen, maar dat terzijde.

verdieping

Wielrenners met bijgeloof draaien het nummer dertien om, met het idee dat, als je het ongeluk omdraait, je wellicht geluk krijgt. Om diezelfde reden draagt de republikeinse politicus John McCain altijd 31 geluksmuntjes bij zich. In Amerika is het aantal mensen dat ‘ziek’ thuis blijft op vrijdag de dertiende ook opvallend groot. Diezelfde mensen hoor je trouwens niet, als er een dertiende maand wordt uitgekeerd!

2014-07-08 10.01.04

Ik heb deze week dertien kilometer gelopen … in slecht weer. Ik heb 274 kilometer gefietst … in slecht weer. Als je de twee, zeven en vier bij elkaar optelt, heb je … dertien! En juist vandaag, op deze ongeluksdag, schijnt de zon volop. Wat een pech! Als je er over nadenkt, word je er helemaal gek van. Maar dat is dan weer niet logisch, want bij gekken hoort het getal elf.

Als je het ongeluk wilt zien, dan zie je het overal. Het is te gemakkelijk om het falen van de maanlanding van de Apollo 13 te hangen aan een getal, dan zou je het net zo goed een groot geluk kunnen noemen dat iedereen behouden terugkeerde. Jezus zat met twaalf apostelen aan tafel. Dertien in het totaal dus, waarbij het slecht afliep door nummer dertien: Judas. Ik heb nog even goed gekeken op het schilderij van Da Vinci, maar ik kan echter geen shirtnummers ontwaren. Wie zegt nou dat Judas de dertiende was?

Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_Supper_(1495-1498)

Vandaag moeten de Nederlandse schaatsers, net als gisteren aan de bak voor de wereldkampioenschappen afstanden in Thialf. Je kunt het natuurlijk domme pech noemen, dat het Carnaval van het noorden samenvalt met het Carnaval van het zuiden, maar dat had je ook kunnen weten. Je kunt het pech noemen dat Nederland geen 22 schaatsmedailles haalt, maar hoogstwaarschijnlijk maar dertien. Je kunt het ook een groot geluk noemen, dat er nu eindelijk mondiaal weer wat tegenstand is.

Vanavond winnen we maar één keer goud, op de ploegenachtervolging van de heren. Ik voorspel dat de 1500 meter bij de mannen naar een Pool gaat, de 1000 meter bij de vrouwen naar de Heerenveense/Amerikaanse Richardson en de vijf kilometer bij de vrouwen opnieuw voor Sábliková is. Als ik een beetje geluk heb, heb ik alles goed … en als ik pech heb, winnen we vier keer goud … dat zou ik nog eens geluk willen noemen!

Nuis

groet, Wilco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s