Waarom Right To Play?

Ik heb in het begin wel uitgelegd waarom ik mijn actie koppel aan Right To Play, maar ik ben nog niet echt dieper ingegaan op de impact, die Right To Play heeft met hun werk. De  krachtigste manier om dat te doen, is de verhalen te gebruiken van de betrokkenen zelf. De komende dagen zal ik een aantal van die verhalen publiceren op deze site. Vandaag het verhaal over Jazmín Gonzalez.

San Mateo de Huanchor, Perú 

Het is nog maar de vraag, of de vierjarige Jazmín Gonzalez ooit een professionele atlete wordt, maar ze traint in ieder geval elke dag als een echte prof. Hoewel ze in de nabije toekomst geen enkele concurrentie zal vormen voor haar leeftijdgenootjes, werkt Jazmín keihard om de beste verspringster te worden van haar klas. Voor dit jonge meisje is elke sprong die ze maakt namelijk een gigantische stap voorwaarts. Zeker als je beseft dat Jazmín een jaar geleden nauwelijks kon lopen, laat staan rennen en springen.

Het verschil werd gemaakt, toen haar leraren ‘spel’ gingen gebruiken als onderdeel van het onderwijs.

JazminPeru_405

“Ondanks haar jonge leeftijd, probeert Jazmín iedere keer weer haar sprongen te verbeteren,” zegt Gracelia Meza Povis, directrice van Jazmín’s basisschool in San Mateo de Huanchor in Perú.

Door de aangeboren lichamelijke handicap aan haar linkerknie, waardoor zeer moeilijk kon lopen, zat buitenspelen op het schoolplein er vaak niet in voor Jazmín. Doordat ze niet mee kon doen met haar klasgenootjes, werd Jazmín een verlegen en teruggetrokken meisje. Tot Right To Play in 2011 een project begon op haar school en van de leerkrachten “coaches” maakte, die ‘het spel’ van het schoolplein de klas in brachten.

“Ik heb met de ouders van Jazmín gesproken en we zijn het er over eens dat ze een heel lange weg heeft afgelegd,” zegt onderwijsassistente, Jenny Samaniego. “Haar uitspraak is verbeterd en ze stottert ook niet meer zo. Ze loopt bovendien een heel stuk beter nu.”

“Jazmín is één van de leerlingen waarbij we duidelijke verbeteringen hebben kunnen zien, als gevolg van het programma van Right To Play,” zegt directrice Meza Povis. “Ze rent, springt en lacht nu ook vaak. Ze is een stuk socialer en zelfverzekerder geworden.”

Right To Play startte in 2010 in het kleine Andes stadje San Mateo om het gebrekkige onderwijssyteem van de landelijke gemeenschap te verbeteren. Het ‘Play To Learn’ programma heeft als doel om slecht ontwikkelde en onvoldoende bezochte voorschoolse educatie programma’s aan te pakken. Daarnaast is het ook gericht op het verbeteren van leerkrachtvaardigheden met als uiteindelijk doel om het leven van kinderen in heel Peru te verbeteren.

Het is dezelfde aanpak die Right To Play overal ter wereld hanteert: “de kracht van spel gebruiken om kinderen te onderwijzen en weerbaarder te maken. Jazmín is een prefect voorbeeld van hoe kleine stapjes, of in dit geval kleine sprongen, kunnen leiden tot grote veranderingen.

San Mateo de Huanchor , Perú

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s