Stapel mesjogge en knettergek

Toen aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog een groep lage edelen hun smeekschrift, waarin zij de Spaanse Inquisitie veroordeelden en met een opstand dreigden, overhandigden aan Margaretha van Parma, stelde haar adviseur haar gerust met de woorden: “N’ayez pas peur Madame, ce ne sont que des gueux” (Heb geen angst mevrouw, het zijn slechts bedelaars). De benaming ‘geus’ werd volt trots opgepakt door één van de edelen, Hendrik van Brederode en toen hij een paar dagen later op een feestmaal het glas hief, sprak hij de woorden: “J’ai bu à la santé des Gueux! Vive le Gueux!” (“Ik heb op de gezondheid van de bedelaars gedronken! Leve de bedelaar!”) 

Als mensen horen over mijn challenges, krijg ik niet zelden te horen dat ik ‘stapel mesjogge’ ben. Wie gaat er nou bijvoorbeeld 8000 kilometer fietsen, omdat hij het zelf wil? In het begin had ik nog wel eens de neiging om me dan te gaan verantwoorden, maar ondertussen heb ik geleerd, dat dat geen enkele zin heeft. Als men eenmaal een mening gevormd heeft over je, dan zit je daar niet zelden voor lange tijd aan vast.

Vandaag ontmoette ik Jos van Willigen. Laura Overdijk had hem genomineerd voor de Loesje Agenda en die ging ik aan hem geven. Jos is niet stapel mesjogge … Jos is knettergek. Jos gaat namelijk in 2016 starten met een wandeltochtje. Nee niet zomaar een tochtje, hij gaat een ommetje maken van een slordige 3500 kilometer. De Appalachian Trail begint in Georgia en dan wandelt hij door vier seizoenen naar Maine. Niet met behulp van volgwagens, gps-apparatuur, inheemse dragers en een volle portemonnee, nee, zo basic mogelijk!

Appalachian-Trail-Sign AT map

Natuurlijk kwam er bij mij ook maar één woord als eerste op: ‘Waarom?’ Zijn antwoord was even eenvoudig als oprecht: “Omdat de tijd er rijp voor is!”

Wat is het toch dat wij alles letterlijk willen ‘norm’aliseren. Als je iets doet dat afwijkt van de gebruikelijke ‘regeltjes’ (lees:normen) dan hoor je al snel: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!” Maar … de mooiste dingen ontstaan juist door buiten de lijntjes te kleuren en af te wijken van het gewone en gangbare.

Beste Jos, je hebt me vanavond vol passie verteld over jouw droom! Er zullen veel mensen zijn die je knettergek noemen, of een vergelijkbare geuzennaam geven… en ik ben er één van :). Maar omarm die woorden. Leef je droom, ga wandelen en als je het onderstaande uitzichtpunt bereikt, schreeuw dan de woorden “IK BEN KNETTERGEK!” door het dal en weet dat je het mooiste van jouw leven aan het doen bent!

appalchian-trail

P.S. Als er al iemand luistert daar, verstaan ze je toch niet!

Groet, Wilco

Jos Wilco Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s